Quantcast
Channel: Logo in Vector
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Vector tekening

$
0
0

U zult er wellicht nooit bij stilstaan, maar het goed voor de dag komen met uw logo en bedrijfspresentatie hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de bestanden die u aanlevert aan de drukker. Een drukker heeft speciale bestanden nodig om altijd de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen. In sommige gevallen zal een raster afbeelding voldoende zijn en in andere gevallen zal de drukker om een vector tekening vragen. Wat het verschil is tussen die twee en hoe dat samenhangt met het soort drukwerk waarvoor ze gebruikt worden, leggen we allemaal uit in onderstaande blog.

Wat is een vector tekening

Om maar direct met de belangrijkste vraag te beginnen, ‘Wat is een vector tekening?’ Het is een grafische afbeelding. Het kan een technische tekening van een object zijn, een logo, letters etc. Belangrijk om te onthouden bij een vector tekening is dat deze is opgebouwd door middel van meetkundige begrippen zoals lijnen, punten, polygonen en dergelijke. De grootte ligt vast in de onderlinge verhoudingen tussen deze begrippen waardoor een vector tekening oneindig kan worden vergroot zonder dat er verlies aan kwaliteit te zien is. Eenvoudiger gezegd, vector tekeningen kunnen op iedere willekeurige grootte worden afgebeeld zonder dat de kwaliteit van de afbeelding daaronder te leiden heeft. Met een vector tekening kunt u zorgen voor een goede eerste indruk. Of het nu gaat om sponsorborden of banners op beurzen, een vector tekening zal altijd haarscherp zijn.

Wat is een raster afbeelding

Wat is dan een raster afbeelding? Wat is het verschil met een vector afbeelding en waarom is de één beter geschikt voor drukwerk dan de ander? Een raster afbeelding is een digitale afbeelding die volledige is opgebouwd uit zogenaamde pixels. Pixels zijn kleine, gekleurde, vierkantjes die samen de afbeelding vormen. Het nadeel van een raster afbeelding is dat bij het vergroten hiervan de afzonderlijke pixels duidelijk zichtbaar worden. Een raster afbeelding is overigens niet per definitie ongeschikt voor drukwerk. Uw logo als raster afbeelding op bijvoorbeeld een visitekaartje kan prima mits deze groot genoeg is. Ook voor het gebruik op uw website of webshop kun u met een raster afbeelding goed uit de voeten. Moet het logo, om wat voor reden dan ook, vergroot worden, dan is een vector essentieel om de goede kwaliteit te behouden. Indien u het logo dient aan te leveren bij een drukkerij, signbedrijf etc. dan dient u een vector tekening aan te leveren.

Auto Trace

De grote vraag nu is dus, hoe maken we van een raster afbeelding een vector tekening? Er bestaan gespecialiseerde software pakketten die van raster afbeeldingen, zoals foto’s of een logo een vector tekening kunnen maken. Duurdere en meer gespecialiseerde pakketten zoals Adobe Illustrator hebben zelfs een zogenaamde auto trace of image trace functie. Deze functie maakt automatisch van uw tekening een vector tekening! Helaas klinkt dat ook direct te mooi om waar te zijn. Heeft u eenmaal geautomatiseerd een vector tekening op die manier gemaakt, dan valt het resultaat eigenlijk altijd tegen. De volgende stap is dan dat er handmatig nog behoorlijk wat dient te worden aangepast aan de uiteindelijke vector tekening. En pakketten als Adobe Illustrator blinken wat dat betreft niet echt uit in gebruikersgemak. Het beste is het om een afbeelding direct handmatig over te trekken in een pakket zoals bijvoorbeeld Adobe illustrator, maar zoals we al zeiden, dergelijke pakketten zijn lastig in gebruik en niet erg intuïtief. De meeste van dit soort pakketten zijn vaak ook nog eens behoorlijk aan de prijs.

Vector tekening maken

Zelf een vector tekening maken van bijvoorbeeld een logo is best een klus waar wel wat tijd en geduld in gaat zitten. Maar het is wel belangrijk dat u goed voor de dag komt met uw logo dus ontkomt u hier eigenlijk niet aan. Maar is er dan geen snelle en eenvoudige mogelijkheid om uw grafische bestanden om te zetten naar een vector tekening? Is het dan allemaal zo lastig en omslachtig?

Werk voor professionals

Het is een relatief lastige en tijdrovende klus om van een afbeelding een vector tekening te maken. Dat gebeurt namelijk volledig met de hand in een pakket zoals het eerder benoemde Adobe Illustrator. Alleen op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat het geheel nauwkeurig één op één nagemaakt wordt en uiteindelijk de allerhoogste kwaliteit gegarandeerd is. Het maken van een vector tekening is dus uiteindelijk werk voor professionals: mensen die dergelijk werk al heel wat jaren doen en begrijpen hoe u als ondernemer met uw eigen bedrijf in digitale en drukwerk uitingen goed voor de dag kunt komen.

Door de bomen het bos zien

Het is te begrijpen dat, als u niet werkzaam bent in de grafische industrie, door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer moet u nu welk bestand gebruiken? Hoe zit dat nu met het laten drukken van visitekaartjes of brochures? Hoe regel ik de belettering van mijn bedrijfsauto’s? Welke grafisch bestanden zijn nu het best geschikt voor welke klus?

Ziet u door de bomen het bos niet meer en u heeft een aantal raster bestanden en die moeten worden overgezet naar een vector tekening zodat u deze kunt inzetten voor uw promotionele doeleinden? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van Logo in Vector. Wij hebben jarenlange ervaring in de grafische industrie en zorgen ervoor dat u een haarscherpe in bezit krijgt die geschikt is voor al uw reclame doeleinden.

Blog overzicht

The post Vector tekening appeared first on Logo in Vector.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images



Latest Images